Toppers en floppers

Nu we bijna weer terug in Nederland zijn is het tijd om alle mooie momenten van onze reis nog eens de revue te laten passeren. Uiteraard zijn dat teveel mooie dingen om allemaal op te noemen, maar voor alle reizigers onder onze blog-lezers willen we de absolute toppers van deze reis niet onthouden 🙂
Overigens is alles gerangschikt in de volgorde van onze reisroute, niet op voorkeur.

De mooiste natuur

Sossusvlei 1. Sossusvlei (Namibië): de verlatenheid van de woestijn en de indrukwekkende zandduinen waren echt fantastisch om te zien. Het is er zo anders dan in de rest van Afrika! Om een beetje wat van Namibië te zien moet je een auto huren, want openbaar vervoer beperkt zich tot de paar steden in het land. Maar ook dit is geen straf, want je kan hele dagen rijden met alleen maar prachtige natuur en dieren om je heen.
Stellenbosch 2. West-Kaap (Zuid-Afrika): De West-Kaap is een heerlijk gebied om te zijn met Table Mountain Nationaal Park (waar je pinguïns kan zien!), het prachtige wijngebied van Stellenbosch en Franschhoek en natuurlijk de Garden Route. Je blijft er vanzelf een paar dagen langer blijven hangen dan je gepland had. Is het niet door de prachtige natuur, dan wel door de fantastische wijnen die het gebied produceert!
Trektocht van Kalaw naar Inle Lake 3. Trektocht van Kalaw naar Inle Lake (Myanmar): ver weg van alle toeristen die zich op Zuid-Oost Azië storten kun je hier drie dagen wandelen richting het Inle Lake zonder een andere toerist tegen te komen. Vriendelijke mensen, kleine dorpjes, rijstvelden, prachtige heuvels en een prachtig meer is het enige wat je tegen komt.
Ifugao rijstvelden Bangaan 4. Banaue (Filipijnen): je zou denken, hoe bijzonder kan een rijstveld zijn? Nou, best bijzonder als ze 2000 jaar oud zijn en verstopt liggen in de bergen van de Filipijnen.
Bromo vulkaan 5. Bromo vulkaan (Indonesië): ik denk dat weinig mensen de kans krijgen om een actieve vulkaan zien, en het was ook een enigszins vreemde ervaring om om 05:00 in de ochtend naar een onheilspellend brommende vulkaan te gaan kijken. Maar het was echt de moeite waard! Ook in niet-actieve staat schijnt het een enorm mooi gebied te zijn.
Khongoryn Els zandduinen 6. Gobi (Mongolië): de Gobi in Mongolie is een van de mooiste plekken die we deze reis hebben gezien. Het is 1 groot natuurgebied, waar alleen wat nomadenfamilies wonen. En zo divers dat je de ene dag in je t-shirt op zandduinen klimt en de volgende dag in je jas langs bergen met sneeuw wandelt.

De leukste steden

Robbeneiland 1. Kaapstad (Zuid-Afrika): wat ons betreft de allerleukste stad in zuidelijk Afrika! Nu is daar niet zo heel veel voor nodig, als je de rest van de steden in Afrika een beetje kent. Maar Kaapstad heeft fantastische bars en restaurants, geweldige wijnen, interessante bezienswaardigheden zoals Robbeneiland en de Tafelberg, leuke winkelstraten met boetiekjes en mooie natuur om de hoek gelegen.
Sirocco Sky Bar 2. Bangkok (Thailand): het blijft 1 van de leukste steden in Azië. Het is een stad waar je je nooit verveelt, hoe vaak je er ook terug komt. Je kunt er een heerlijke curry eten voor 2 euro, maar ook een cocktail drinken in een luxe bar op het dak van een wolkenkrabber. Er is cultuur te over, zoals het oude paleis en de vele tempels, maar het is ook een waar shopping paradijs.
Uitzicht op Hong Kong vanaf Victoria Peak 3. Hong Kong (China): een wereldstad! Zeker één van de meest indrukwekkende steden waar wij ooit zijn geweest. In de 10 dagen dat we er zijn verbleven hebben we ons geen dag verveeld.
Gate of Heavenly Peace 4. Beijing (China): ondanks dat er in de stad meer mensen wonen dan in heel Nederland, blijft de binnenstad van Beijing een heel gezellige sfeer houden (met uitzondering van de strenge beveiliging op het plein van de Hemelse vrede dan). Je kunt je met gemak een week vermaken in de stad, want er is zoveel te zien en doen. De hoogtepunten uiteraard de Verboden Stad, het Zomerpaleis, de vele tempels, het Olympisch Stadion en de hutong straatjes.

De beste tropische stranden

Zanzibar, Kendwa beach 1. Zanzibar (Tanzania): de plek waar onze reis begon en waar we in 2007 ook al samen oud-en-nieuw hebben gevierd. De tropische stranden met wit zand en palmbomen blijven een favoriet van ons! Naast de stranden van Zanzibar is er op het eiland ook veel leuks te zien zoals de vele spicefarms en de stad Stonetown.
Likoma island in Lake Malawi 2. Lake Malawi (Malawi): midden in het grote Lake Malawi liggen twee kleine eilandjes, die slechts 2 keer per week door een bijna-zinkende veerboot worden aangedaan. Maar als je eenmaal aankomt, dan wil je er echt niet meer weg! Wat een heerlijke oase van rust en genieten!
El Nido 3. Palawan (Filipijnen): de tropische stranden van Palawan zijn de mooiste waar we deze hele reis zijn geweest. Hoe geweldig is het om ’s ochtend wakker te worden in je hutje aan het strand, gewapend met een heerlijke lunch in je kano te stappen en naar een willekeurig verlaten tropisch eilandje in de archipel te peddelen?!
Aston Bali in Benoa 4. Bali (Indonesië): eigenlijk hebben de stranden van Bali helemaal niet zo’n hoog palmboom-witzand-en-verlaten gehalte als je hoopt. Maar aangezien wij een week lang mochten vertoeven in het Aston Bali hotel (met dank aan mijn ouders!) was het toch wel erg heerlijk hier! Nusa Lembongan, een klein eilandje ten zuid-oosten van Bali, had daarbij ook de mooiste snorkelplek van de gehele reis! Na Bali zijn we nog een paar dagen naar Lombok gegaan en de stranden daar zijn eigenlijk zoals je ze van Bali zou verwachten.

De gaafste ervaringen

Bukiriro primary school 1. Kagera (Tanzania): toen ik in 2008 vertrok uit Tanzania beloofde ik mijn oud-collega David ooit nog eens op te komen zoeken in zijn regio Kagera (in het hoekje van Tanzania aan het Victoriameer). Het was er in mijn jaar in Tanzania niet van gekomen. Dit keer zijn we er speciaal naartoe gereisd, met een koffer vol kleurpotloden bij ons om uit te delen op de lokale basisschool. Het was super om mijn oude collega’s weer te zien en te ervaren hoeveel werk ze verzetten in deze arme regio. Daarbij was de ontvangst door David één van de meest hartelijke die we hebben meegemaakt.
Raften op de Zambezi 2. Raften op de Zambezi rivier (Zambia): helaas waren we in het compleet verkeerde seizoen bij Victoria Falls (aan het einde van het droge seizoen….), maar het feit dat dit het ideale seizoen is om te raften op de Zambezi maakte dit meer dan goed. Een onwijs gave ervaring! En, tegen alle verwachtingen in zijn zowel Bas als ik niét verzopen.
Kolmanskop ghost town 3. Kolmanskop (Namibië): aan de rand van de woestijn kun je dit oude verlaten diamant-dorp bezoeken. Aangezien er plots meer geld te verdienen was in een dorpje verderop, is Kolmanskop van de ene op de andere dag verlaten. Nu worden de achtergelaten huizen, met inrichting en al, langzaam terugveroverd door de woestijn. Het levert een surrealistisch beeld op, waardoor het ook een waar fotoparadijs is.
Chinese Muur bij Jinshanling 4. Chinese Muur (China): de Chinese muur is zo’n icoon in China en in de wereld, dat iedereen er eigenlijk een keer naartoe zou moeten gaan. Een enorme historie en onderdeel van zoveel lokale verhalen dat zich met recht 1 van de meest bijzondere bouwwerken van de wereld mag noemen. Naast het terracotta-leger van Xian trouwens, waarvan de bouw waarschijnlijk nog 2 keer zoveel arbeiders zijn ingezet dan voor de bouw van de Chinese Muur (zo’n 700.000 mensen).
3 uur wachten aan de grens van China met Mongolië 5. De Transsiberië-express: waarschijnlijk de meest bekende treinreis in de wereld. Het stuk wat wij hebben gedaan staat ook bekend als de Transmongolië spoorlijn, die over 7.622 kilometer de steden Beijing en Moskou verbindt via Mongolië. De treinreis op zichzelf klinkt exotischer dan dat het is (het blijft nog steeds ‘zitten in de trein’), maar de charme zit hem in het uitstappen en plaatsen ontdekken waar je anders nooit in je leven zou komen. Zo kun je, zoals wij deden, uitstappen bij Ulaanbaatar om het lokale Nadaam festival mee te maken, of in Siberië om het Baikalmeer bewonderen!

De coolste dieren

South Luangwa National Park 1. Safaripark South Luangwa (Zambia): de 2 dagen safari die we in dit park hebben gedaan is zeker één van de beste safari’s die we hebben meegemaakt. De hoogtepunten waren o.a. de buffel die (nog levend!) door 5 leeuwen werd opgegeten, de hyena’s die driftig op de resterende botten aan het kauwen waren, het luipaard dat we ineens tegenkwamen, de kudde van wel 100 buffels die de rivier overstak, de baby-wrattenzwijntjes (te schattig!) en de giraffe die zich ook een middagje bij het zwembad in ons kamp kwam vermaken.
Kruger National Park 2. Safaripark Kruger (Zuid-Afrika): eigenlijk is Kruger een beetje een nep-safaripark. Met alle asfaltwegen en grote kampen in het park kan het niet op tegen het echte safarigevoel van verlatenheid zoals in de safariparken van Kenia, Tanzania en Zambia. Maar het is toch ook wel erg gaaf om met je eigen kleine Hyundai i20 rond te tuffen op zoek naar coole dieren! Alleen wel uitkijken voor de vogels (Bas!)
Walvishaai 3. Walvishaaien (Filipijnen): in Donsol kun je in het goede seizoen snorkelen met walvishaaien. Het is een ervaring om nooit te vergeten! Wel een beetje spannend als er 10 meter vis voorbij komt zwemmen, maar de beesten zijn alleen geïnteresseerd in plankton en lijken je niet eens op te merken. Gelukkig wordt het snorkelen met deze indrukwekkende beesten ook strak en eco-vriendelijke geregeld door de lokale autoriteiten.
Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre 4. Orang-oetans en Proboscis apen (Maleisisch Borneo): helaas is het zien van een wilde orang-oetan niet heel gemakkelijk, aangezien de dieren meestal alleen leven en zich nogal schuil houden. Maar het is ons gelukt! En het is fantastisch om te zien! Naast de mooie orang-oetans kun je hier ook de hilarische Proboscis apen zien met hun absurde neuzen, dikke buiken en permanente erecties (de mannen dan). Beetje jammer alleen dat ze als bijnaam de ‘Dutch Monkey’ hebben…

De mooiste tempels

Bagan tempels 1. Bagan (Myanmar): tempels zover je kunt kijken, verspreid over een vlakte van enkele kilometers groot. Je kan er dagen rondfietsen en dan heb je ze nog niet allemaal gezien. De zonsondergang bekijken bovenop 1 van de tempels is ook echt prachtig!
Borobudur 2. Borobudur (Indonesië): de bekendste tempel van Java en met recht. Een schitterend tempelcomplex dat zeker 1 van de highlight is van Java. Overigens mag de Phrambanan tempel iets verderop er ook zeker zijn.
Zonsopgang bij Angkor Wat 3. Angkor Wat (Cambodja): een van de mooiste tempels in Zuid-Oost Azië. Eigenlijk is Angkor Wat een verzamelnaam van een heel gebied vol met tempels, waar je dagen zou kunnen rondfietsen voordat je alles hebt gezien. De Angkor Wat hoofdtempel vonden wij het mooist om bij zonsopgang te bezichtigen. De Ta Phrom tempel met alle overgroeide bomen was verreweg de gaafste tempel.

Het lekkerste eten

Lunchen bij Cafe Bon Bon in Franschhoek 1. West-Kaap van Zuid-Afrika: het feit dat veel nieuwe chef-koks in de wereld uit dit gebied komen zegt al genoeg. In combinatie met de goede wijnen en goedkope prijzen, maakt dat de West-Kaap een waar culinair feest!
Kookles 2. Thailand: de beste curry’s en pad thai van de regio! We hebben dan ook gelijk maar een kookschool opgezocht, zodat we het één en ander ook thuis nog eens tevoorschijn kunnen toveren.
Kookles in Bali 3. Indonesië: ook weer een culinair feestje, waarbij met name de nasi, saté, pindasaus, gado gado, sambal en kroepoek hoog scoorden!
Het goedkoopste Michelin star restaurant in de wereld! 4. Hong Kong: in Hong Kong kun je alles eten waar je ooit trek in zou hebben. Maar het hoogtepunt was toch wel het eten bij het goedkoopste Michelin-ster restaurant ter wereld met de allerlekkerste dim-sum die je maar kunt vinden!

Naast deze lijst met toppers die we iedereen kunnen aanraden, zijn er uiteraard ook wat floppers die zeker niet voor herhaling vatbaar zijn! Hier een korte opsomming ervan:

Swakopmund 1. Swakopmund (Namibië): het lijkt erop alsof het stadje Swakopmund een hele goede marketeer heeft aangenomen, die tot doel heeft gesteld om de plek te promoten als HET adrenaline-centrum van de regio met activiteiten als parachutespringen, sandboarden etc. Op ons kwam het eerder over als een stad waar bejaarde Duitsers naartoe gaan om hun laatste levensjaren door te brengen…
Maputo 2. Zuid-Afrika en Mozambique in het hoogseizoen: niet alleen is het lastig om in de maanden december en januari een slaapplek te vinden zonder vooraf te hebben gereserveerd, maar alle prijzen gaan ook nog eens 3x over de kop! De overheid van Mozambique besloot de situatie nog even verder uit te melken door de prijs van de visa voor de maand december te verhogen van $25 naar $81!
Phi Phi eilanden 3. Stranden van Thailand in het hoogseizoen: van het hoogseizoen in Zuid-Afrika vlogen we naar het hoogseizoen in Thailand, alwaar wij van de mooie stranden zouden gaan genieten. Genieten hebben we uiteraard gedaan, maar of de stranden een beetje mooi zijn dat kon je niet echt zien door de enorme hoeveelheden toeristen die erop zitten in de maand januari (ja, een beetje research vooraf had geen kwaad gekund). Met het snorkelen zie je wel veel leuke vissen (nemo!) maar het koraal is helaas compleet verbleekt
Sepilok Rainforest Discovery Centre 4. Sabah (Maleisië): we hebben in Sabah natuurlijk een wilde orang-oetan gezien, dus we mogen er niet teveel over klagen. Maar buiten de fantastische apen die Sabah rijk is, is het wel een beetje Disneyland in de jungle met aangeharkt bos en nette asfaltpaadjes in de jungle. Niet helemaal ons ding!
Kinderen bij het Ho Chi Minh mausoleum 5. De lokale mensen van Vietnam: we dachten eerst nog dat het aan ons lag, maar vrijwel alle reizigers die we tegenkwamen ondervonden hetzelfde: de mensen van Vietnam zijn niet zo leuk tegen ons! Ok, misschien de kinderen wel een beetje. Maar dat was het wel. Het komt waarschijnlijk doordat jarenlang een officieel dubbele-prijssysteem is gehanteerd, waarbij buitenlanders overal meer voor moesten betalen dan de lokale mensen. Inmiddels is dat systeem al jaren afgeschaft, maar dat neemt niet weg dat vrijwel alle Vietnamezen met een enorme gretigheid en sluwheid op je geld azen en daardoor minder vriendelijk overkomen dan ze het waarschijnlijk daadwerkelijk zijn. Zonde, want verder is het een mooi land.

Een reactie op “Toppers en floppers”

  1. Anonymous schreef:

    Mooi overzicht en fijne tips! goede terugreis en een relaxte opstart in NL! Vanessa

Reacties zijn gesloten.