Reizen in Afrika

“Huh, onze bus om 09:00? Nee hoor, we hebben alleen een bus om 10:00”. Dit is toch wel een beetje vreemd, want we hebben de dag ervoor een busticket gekocht bij deze zelfde mensen voor de bus die vandaag om 09:00 gaat, zoals ook netjes op het ticket staat vermeld. “Ja, nou inderdaad, het staat inderdaad op het ticket….. mmhhh…. nou wacht, we regelen wel wat!”. Bij de bus die al langzaam wegrijdt uit het grote en chaotische busstation van Dar es Salaam wordt nog even geregeld dat ook mee kunnen. We springen er dus maar snel in met onze bagage. Helaas geen tijd meer om nog even rustig een ontbijtje bij elkaar te sprokkelen op het busstation, maar onder het rijden kan dat gelukkig ook nog door het raampje waarlangs allerlei mensen hun spullen verkopen: broden, koekjes, sapjes, water, telefoonkrediet, gekookte eieren, tomaten en zelfs chipsie (gebakken aardappelpartjes) in een plastic zakje, jammie!
Na het vertrek wordt er een film aangezet op het tv scherm, wat een luxe! De film begint wel halverwege, maar dat mag de pret niet drukken wat ik ken de film al. Helaas voor de Tanzanianen zit er ook een naaktscene in de film, wat uiteraard hevig protest oplevert van een aantal medepassasiers. Na de film komt vervolgens een breed repetoir van de allerzoetste zwijmelmuziek voorbij. Op een volume dat ook je i-pod er niet meer overheen kan komen. Af en toe wordt de muziek onderbroken door de toeter van de buschauffeur, die heeft geinvesteerd in een coole gadget waarmee hij diverse toeter-riedeltjes kan inzetten. Ze lijken nog het meest op geluiden uit het computerspel Pacman. De chauffeur kan er echter geen genoeg van krijgen! Verder krijg je onderweg ook live Tell-Sell in de bus, dit keer van een verkoper die Aloe Vera producten aan de man brengt. Verkrijgbaar in zeep, creme en tandpasta (let wel: met tandenborstel!). We slaan maar even over dit keer.
Onderweg stoppen we meerdere malen voor een plaspauze, in de meest ranzige toiletten die je kunt bedenken. Neus en ogen dicht dus! Om uit de bus te komen moeten de dikke Afrikaanse mama’s hun kont letterlijk door het gangpad wurmen. Gelukkig zit er naast ons een vrij dunne meneer… Ondertussen zoeft het Afrikaanse landschap voorbij met kleine dorpjes tussen de rode aarde en baobab bomen. Reizen in Afrika, ik heb het toch wel gemist!

We zijn aangekomen in Dodoma, na onze eerste ‘lange’ afstand reis. Dodoma is de hoofdstad van Tanzania, maar dat vergeten veel Tanzanianen ook wel eens. Het is eigenlijk een provincie-dorp dat is aangewezen als hoofdstad omdat oud-president Nyerere vond dat een hoofdstad in het midden van het land hoorde te liggen. Niet heel logisch, maar Dodoma is voor ons wel een heel relaxte bestemming na de hectiek van Dar es Salaam. Dodoma is ook de plaats waar mijn VSO-vriendinnetje Saskia woonde en waar ze vorig jaar zo tragisch om het leven kwam. Fijn om hier weer even terug te zijn en aan haar te denken. We ontmoeten ook wat vrienden: Renee, die het werk van Sas op de dovenschool heeft overgenomen en Lars en Walter die hier ook werken bij de stichting Sharing Worlds die ze zelf hebben opgericht.