Hong Kong

Hong Kong Wetland Park

Bovenstaande foto is niet wat je zou verwachten van Hong Kong. Maar, gek genoeg bestaat 80% van Hong Kong uit groene heuvels, bergen, tropische bossen en moerasgebieden. Uiteraard veelal met een wandelpad erdoorheen geplaveid, want je bent natuurlijk niet in Hong Kong geboren om je voeten vies te maken aan de natuur. Stel je voor zeg!

Alhoewel de natuur in de stad zelf af en toe verrassend dichtbij is (roofvogels die gracieus tussen de flats vliegen), hebben de ontwikkelaars van Hong Kong hun uiterste best gedaan om je als mens zoveel als mogelijk te beschermen tegen de natuur. Zo is minstens de helft van de stad ondergronds bebouwd. Je ziet het niet op de foto’s, maar door alle metrotunnels, walkways en ondergrondse winkelcentra kan je bijna heel Kowloon onder de grond doorwandelen. Aan de overkant van de rivier bestaat eenzelfde ondergrondse wereld, alleen is er hier ook een overdekte bovengrondse laag bijgekomen: de walkway. Vanaf het moment dat je de ferry-terminal uitloopt kan je met een trap naar +1, alwaar een bovengrondse wandelpromenade begint die het hele zuidelijk gedeelte bestrijkt. Regelmatig moet je door een winkelcentrum heen, maar aan de andere kant begint de overdekte promenade weer. Handig om het straatverkeer te ontlasten van voetgangers, handig om droog en uit de zon te blijven, maar vooral handig omdat zodra het een beetje steil wordt, er een roltrap ingebouwd is. Wil je naar de bars halverwege de heuvel en heb je geen zin om daar druipend van het zweet aan te komen? Geen probleem! Een beetje handig je route uitzoeken en je hoeft op de helft van de route niet zelf te bewegen. Alle gekheid op een stokje: de heuvels zijn daar natuurlijk wel wat anders dan we in Nederland gewend zijn:

Uitzicht op Hong Kong vanaf Victoria Peak

Wij vonden Hong Kong in ieder geval een erg leuke stad, waar enorm veel te beleven is! Zo hebben we gegeten bij het goedkoopste Michelin sterrenrestaurant van de wereld (5 euro pp, 1 Michelin ster), hebben we gewandeld in de natuur, zijn we met de tram Victoria-peak op gegaan, hebben we een dagje tussen de wolkenkrabbers op het strand gelegen, zijn we een dagje naar gokparadijs Macau geweest, hebben we lekker geshopt op allerlei straatmarktjes en hebben ons vooral vergaapt aan alle mensen. Oh ja, de High Tea in het Peninsula-hotel mocht er ook wezen.

Verder was Hong Kong ook het startpunt van onze terugreis over land. Vanaf hier is het trein, bus, auto, kameel of welk vervoermiddel dan ook, mits het over land kan reizen. Heerlijk voor San (niet meer vliegen), heerlijk voor Bas (bijna alles wat een motor heeft), iedereen blij. Wat wil je nog meer?