Hippies

Zuid-Afrika is een bijzonder land. Bijzonder mooi, en per gebied bijzonder verschillend. Als je een dagje achter het stuur zit, rij je door zoveel verschillende landschappen dat je soms goed je best moet doen om te herinneren of je nog wel op de goede weg aan het rijden bent. Erg leuk dus.

Naarmate we richting het oosten reizen, beginnen wel een paar verschillen op te vallen met het westen van Zuid-Afrika. Zo is het gebied rond Kaapstad behoorlijk rijk in vergelijking met de rest van het land. En dus zijn de wegen beter, zijn er meer en betere supermarkten, en lijkt het ook alsof de bevolking veel meer gemixed is dan in de rest van het land. Maar een verschil is toch wel heel erg opvallend: de hippies.

Het blijkt dat zo ongeveer ieder backpackershostel/camping ten oosten van Kaapstad gerund wordt door hippies. En dan niet van die zachtzinnige halfzachte hippies die je af en toe in Nederland ziet, met een bloemetjesrok, hoedje van stro terwijl ze in het aangeharkte park netjes bier uit het flesje drinken. Nee, dit zijn de echte die-hards met shaq onder de armen, dreads, tye-dye kleren in minstens twee maten te groot, rinkelende enkelbandjes en een ietwat vage blik in de ogen terwijl ze roepen “Peace Man”. Stuk voor stuk ieder hostel waar we de afgelopen twee weken gezeten hebben waren er bergen met hippiesl. De tent werd altijd gerund door hippies, en had veel hippie-bezoek. U begrijpt, ik voelde me als een vis in het water.

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik niet vies ben van een soms wat voorbarig waarde-oordeel links en rechts. En ik moet eerlijk toegeven, ik heb goed mijn best moeten doen om me een beetje in te houden hierboven. Toch blijven er een aantal vragen in mijn hoofd rondhangen. Mocht iemand een hippie kennen, ik ben erg benieuwd naar de antwoorden. Ik zal mijn beredenatie er voor het gemak vast even bij zetten:

  1. Wordt de wereld er echt beter van als jij je haar niet wast (antwoord: nee!)? Er is tegenwoordig ook gewoon shampoo die niet op dieren is getest, vrij is van chemische troep en vast ook wel biologisch afbreekbaar. En om de fles te compenseren plant je eens per week een nieuw boompje (nee, geen wietplant). Met het niet wassen van je haar ga je echt de wereld niet redden!
  2. Over de wereld redden gesproken, hoe denk je dat voor elkaar te krijgen als je de godganse dag stoned op je reet ligt? Het is niet alsof je dan geen ‘ecologische’ footprint achterlaat. Je zit immers onderuitgezakt op een bank (hoe denk je dat die bank daar gekomen is waar jij nu zit? En waar zou hij toch van gemaakt zijn…) En laten we het maar niet hebben over de hoeveelheid CO2 die je uitstoot per joint.
  3. Het is goed dat iedereen geattendeerd wordt op het besparen van water. Maar is het niet ietwat hypocriet om in het toilet een bordje op te hangen dat je je #1’s niet door spoelt om water te besparen, en vervolgens wel gewoon vrolijk de waterpijp rond te laten gaan? Bovendien, je pis niet doorspoelen bespaart geen water. Het eerste wat de bezoeker na jou doet, is namelijk het toilet doorspoelen omdat niemand graag in de zeik van een ander staat te pissen. Zeker als die bezoeker geen hippie is.
  4. Verbeter je de wereld door je afval niet op te ruimen? (antwoord: wederom nee!) Ook ecologisch afval is nog steeds…… juist: afval. Daarbij gedijt een compostbak erg goed als er een verschillende mix in zit van composterende dingen.
  5. Er bestaan tegenwoordig ook biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen, schoonmaakazijn bijvoorbeeld. Denk je nu echt dat het water bespaart als je gewoon helemaal niet schoonmaakt? Mensen gebruiken vervolgens veel meer water in de douche (om hun douche schoon te maken voordat ze douchen), wat ook niet goed is natuurlijk. Hetzelfde geldt ook voor de keuken (alles twee keer afwassen: voordat je het gebruikt, en nadat je het gebruikt).
  6. Tot slot, leuk dat je zelf je kleren kan verven met rode bietenrasp. Maar los van de vraag of een Italiaan het als mode zou bestempelen, hoeveel water gebruik je wel niet bij het zelf verven? Is dat niet ineens erg omdat het natuurlijke kleurmiddelen zijn? Kortom, ga naar de winkel en koop wat modieus van Kuychi, Kyuchi of hoe dat merk ook alweer heet.

Uiteraard wil ik niemand voor het hoofd stoten met bovenstaande vragen, maar mocht iemand zich toch beledigd voelen: peace man!

Een reactie op “Hippies”

  1. Haas schreef:

    Peace man … en nog een fijne kerst en alvast een goed O&N!!

Reacties zijn gesloten.